NASIVIN® SOFT 0,01%
DLA NIEMOWLĄT
NASIVIN® SOFT 0,025%
DLA DZIECI
NASIVIN® SOFT 0,05%
DLA DOROSŁYCH
DOMOWE SPOSOBY WALKI Z KATAREM
Jest wiele tzw. „domowych” sposobów walczenia z katarem - mniej lub bardziej skutecznych, w zależności od organizmu osoby,
która zmaga się z tą dolegliwością. Oto kilka pomysłów.
grzejnik
Przebywanie w ciepłych pomieszczeniach - unikanie wyziębiania organizmu.
ręka
Częste mycie rąk - w szczególności po oczyszczeniu nosa, aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się infekcji.
wanna
Gorąca kąpiel lub moczenie stóp w wodzie z dodatkiem soli, a następnie rozgrzewanie stóp oraz noszenie ciepłych skarpet.
maść
W przypadku wystąpienia podrażnień wokół nosa (od częstego wycierania nosa) należy stosować kremy i preparaty głęboko nawilżające i natłuszczające.
krople
Parowe inhalacje z użyciem olejków eterycznych o działaniu bakteriobójczym.
chusteczki
Stosowanie jednorazowych chusteczek higienicznych przy wydmuchiwaniu nosa.
danie
DIETA A KATAR
Mówi się, że jesteś tym, co jesz", bo dieta w znacznej mierze decyduje o naszym samopoczuciu. Właściwie odżywianie się poprzez dobrze dobrane składniki odżywcze mogą nas wspomóc w walce z katarem. Co w takim momencie warto włączyć do naszej diety?
tea
Duże ilości płynów
-w szczególności wody oraz wszelkiego rodzaju herbaty (czarna, zielona, biała)
soup
Tradycyjny rosół z kury
chilli
Potrawy z ostrymi przyprawami, takimi jak:
pieprz cayenne, wasabi, cynamon, kardamon itp.
garlic
Czosnek
ginger
Imbir
milk
Nabiał
-mleko, jogurty, kefiry
lemon
Owoce i warzywa bogate w witaminę C
-owoce cytrusowe, pomidory, czerwoną poprykę itp.
RANKING TRADYCYJNYCH SPOSOBÓW NA KATAR
Z CAŁEGO ŚWIATA
Każdy naród ma inne zwyczaje, tradycje i kuchnię. Warto wiedzieć, w jaki sposób mieszkańcy innych państw zapobiegają i walczą z katarem.
Polska
Polska
Spożywanie tradycyjnego rosołu z kury. Wdychanie oparów świeżo startego chrzanu. Spożywanie chrzanu w niewielkiej ilości.
Japonia
Japonia
Picie zielonej herbaty z grillowaną śliwką umeboshi. Picie "tamagozake" - ubitych surowych jajek, z miodem i gorącą sake.
Chiny
Chiny
Wcieranie i wdychanie "pak fah yeow" - mieszanki olejków z gruszyczki, kamforowego, mentolowego, eukaliptusowego, lawendowego i z mięty pieprzowej. Wywodząca się z Hong Kongu zupa z suszonych jaszczurek, słodkich ziemniaków i chińskich daktyli.
Rosja i Ukraina
Rosja i Ukraina
Picie kogla-mogla wymieszanego z podgrzanym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dla osób dorosłych z dodatkiem rumu lub koniaku.
Indie
Rosja i Ukraina
Picie tzw. "golden murmeric milk" - mleka z kurkumą, imbirem, miodem i ziarnami czarnego pieprzu.
Tajlandia
Tajlandia
Spożywanie słodko-kwaśnej zupy "Tom Yum Goong"z krewetkami, galangalem, kolendrą, trawą cytrynową, papryczkami chili oraz liśćmi limonki kaffir.
Korea Południowa
Korea Południowa
Spożywanie "kimchi" – mieszanki kiszonekz kapusty, daikon, ogórków wymieszanychz ostrą pastą z papryczek chili.
Nigeria
Nigeria
Spożywanie "nsali" – nazywanej "białą zupą", przygotowywanej z suszonej ryby, mięsa koziego i flaków – zamiast popularnego rosołu z kury.
Finlandia
Finlandia
Picie gorącego soku z czarnej porzeczki.